AZ Klina organiseert mee ziekenwagendienst in Kalmthout

AZ Klina werkt vanaf deze maand samen met de gemeente Kalmthout om de ziekenwagendienst in Kalmthout te organiseren. De gemeente behoudt haar 112-erkenning, het ziekenhuis zorgt voor de aansturing en coördinatie van de dienst.  

De ziekenwagendienst in Kalmthout bestaat al lang, maar doordat het diensthoofd en enkele vrijwilligers met pensioen gingen, stelde zich een probleem. AZ Klina reikt de gemeente de hand en zal voortaan mee instaan voor de 112-hulpverlening in Kalmthout.  Algemeen directeur dr. Joost Baert: “Dringende hulpverlening is primordiaal in de uitbouw van ons ziekenhuis. Op dat vlak hebben we al heel wat expertise. We stellen onze ervaring nu ter beschikking van de gemeente Kalmthout, waar we een ondersteunende rol zullen spelen.”

Pieter Van Turnhout, stafmedewerker verpleging bij AZ Klina, onderstreept het belang van de samenwerking. "We zien in Kalmthout een stijging van het aantal ritten, maar een daling van het aantal vrijwilligers. De impact op het sociale leven van die vrijwilligers is groot. We gaan dus op zoek naar nieuwe mensen: dat kunnen mensen uit Kalmthout zijn, die de gemeente kennen en de ambulanciersopleiding willen volgen, aangevuld met vrijwilligers die Klina in een bredere regio kan aantrekken. Zo willen we de 112-hulp garanderen waar de bevolking van Kalmthout recht op heeft."  

Voor AZ Klina en de gemeente Kalmthout is dit slechts het begin van een meer doorgedreven samenwerking. Burgemeester Lukas Jacobs: “In de toekomst willen we een zorgpunt oprichten in het huidige OCMW-gebouw, waar onze inwoners terechtkunnen voor eenvoudige medische handelingen, zoals bloedafnames. Het engagement dat AZ Klina nu aangaat, beschouwen we als een eerste stap in de samenwerking.”