Antwerp Symphony Orchestra Mobiel speelt voor patiënten AZ Klina

Donderdag 12 september 2019 was een hoogdag voor AZ Klina. Antwerp Symphony Orchestra Mobiel trad op in het ziekenhuis. Het concert paste in een project waarbij het orkest de muziek brengt tot bij mensen die niet in staat zijn om de concertzaal te bereiken.

Algemeen directeur dr. Joost Baert van AZ Klina: “We zijn erg verheugd, fier en dankbaar dat het Antwerp Symphony Orchestra optrad voor onze patiënten. Dit was voor ons een primeur. We krijgen in het ziekenhuis wel eens een filmploeg over de vloer, maar een 30-koppig orkest? Dat hadden we nog niet meegemaakt. Sommige mensen zijn niet in staat om een concertzaal te bereiken en voor hen gaat het Antwerp Symphony Orchestra Mobiel de baan op. Voluit voor zorg is onze slogan. Het betekent veel meer dan alleen medische en verpleegkundige zorg. We willen een warm huis zijn en dit optreden past in de warme zorg die we onze patiënten willen aanbieden.”

Hoofdarts Christine Cuyt van AZ Klina gelooft in de heilzame kracht die van een concert kan uitgaan. “De patiënten gaan er baat bij hebben en zullen er zeker iets bij voelen. Muziek verenigt en brengt in vervoering, een orkest maakt een enorme indruk. De patiënten worden een uur lang beïnvloed. Hun pijnervaring wordt anders: de pijn is er nog steeds, maar de mensen zijn er zich minder van bewust. Muziek kan veel positieve effecten hebben en kan inwerken op de hartslag, bloeddruk en spierspanning. Het geeft iets extra’s dat je met je verstand niet kan bereiken.”

Voor dit bijzondere concert legde verpleegkundige Danielle Dufraing de link tussen AZ Klina en het Antwerp Symphony Orchestra Mobiel. “Ik las op sociale media over dit mooie project en stelde de vraag of het mogelijk was om in het ziekenhuis op te treden. Een tijdje later kreeg ik een positief antwoord.”