“Centrum voor Robotheelkunde” in AZ Klina kiest voor unieke vorm van samenwerking

 

Het Centrum voor Robotheelkunde bestaat ondertussen meer dan 1 jaar. Urologen van verschillende ziekenhuizen (AZ Herentals, AZ Sint-Jozef Malle, AZ Turnhout, ZNA Jan Palfijn,
ZNA Middelheim, ZNA Stuivenberg en AZ Klina) gebruiken eenzelfde robot voor de behandeling van prostaatkanker. Vijf urologen uit deze centra zijn opgeleid in de robotchirurgie en opereren hun patiënten in AZ Klina. Het voorbehandelingstraject en de opvolging van patiënten gebeuren door de eigen uroloog in het eigen ziekenhuis.

In aanwezigheid van minister Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, de directies en urologen van de deelnemende ziekenhuizen en andere genodigden wordt 1 jaar samenwerking gevierd. Dr. Joost Baert, Hoofdgeneesheer AZ Klina: “Dit is een belangrijk moment voor ons. Dit “Centrum voor Robotheelkunde” is het zorgmodel van de toekomst. Het is een voorbeeld van zorgregionale samenwerking waarbij een netwerk wordt gevormd rond een pathologie en waarbij dure apparatuur wordt gedeeld.”

Dr. Guy Hendrickx, Voorzitter LOK Urologie en Diensthoofd Urologie ZNA Jan Palfijn en
ZNA Stuivenberg: “Het Centrum voor Robotheelkunde is een initiatief van urologen gebaseerd op wederzijds respect, vertrouwen en complementariteit. De uitdaging voor de toekomst is hiervoor een formeel, wettelijk kader te creëren. We streven naar een zorgmodel met oog voor innovatie, kwaliteitsborging en patiëntgerichte zorg.” 

Toptechnologie, kwaliteit en kostenefficiëntie samenbrengen in één regionaal netwerk voor robot-geassisteerde behandelingen 

Dr. Robert Hente, Uroloog AZ Klina: “We willen onze patiënten verantwoorde zorg bieden door toptechnologie, kwaliteit en kostenefficiëntie samen te brengen. Het aantal ingrepen met de robot is sinds 2014 verdubbeld. Door meer operaties uit te voeren met een beperkt artsenteam blijven we de kwaliteit verder verbeteren: kortere operatieduur, minder bloedverlies, kortere opnameduur, … en dus een sneller en beter herstel van onze patiënten.”  

Na zeven jaar werken met het da Vinci S-systeem heeft het artsenteam van AZ Klina ondertussen ook geïnvesteerd in het nieuwste type Da Vinci Xi. Dit nieuwste type robot is ontworpen voor meerdere disciplines en heeft als voordelen een groter bereik, grotere flexibiliteit en hogere beeldkwaliteit, kortom een belangrijke stap in precisiegeneeskunde.