Over radiotherapie

De afdeling Radiotherapie in AZ Klina maakt deel uit van het Iridium Kankernetwerk

Patiënten uit de regio Noord-Antwerpen kunnen ook in ons ziekenhuis terecht voor behandeling radiotherapie.

Voor de simulatie van de behandeling gaat u als patiënt 1x naar GZA St-Augustinus. De effectieve reeks van bestralingen gebeurt in AZ Klina in een nieuwbouw ter hoogte van de dienst Spoedgevallen. Patiënten kunnen rechtstreeks naar het gebouw rijden, met parking voor de deur, dus niet via de klassieke ziekenhuisingang, inschrijving enz. De nieuwbouw is verbonden met het ziekenhuis door een glazen brug. Voor dringende verzorging kunnen patiënten via deze brug onmiddellijk in het ziekenhuis terecht. 

Het Iridium Kankernetwerk is een samenwerking tussen de ziekenhuizen van GZA (Wilrijk, Antwerpen, Mortsel), AZ Klina (Brasschaat), AZ Nikolaas (Sint-Niklaas), AZ Monica (Antwerpen, Deurne), AZ Sint Jozef (Malle), UZA Edegem en ZNA (Antwerpen en Merksem).

 

Deze samenwerking verenigt de medische disciplines radiotherapie, medische oncologie en hematologie van de verschillende ziekenhuizen. Samen streven de ziekenhuizen naar de optimale diagnose, behandeling en nazorg van elke individuele patiënt met kanker.

Voordat de consultatie plaatsvindt, wordt uw dossier al besproken en geanalyseerd. Uw gegevens worden doorgegeven aan de radiotherapeut-oncoloog, zodat die over de nodige informatie beschikt voor de keuze van de behandeling. De behandeling bestaat uit 4 fasen:

 

1. Consultatie bij de radiotherapeut-oncoloog

Om samen met u tot de meeste geschikte behandeling te komen, stelt de radiotherapeut-oncoloog u vragen over uw bestaande gezondheidsproblemen en die van uw naaste familieleden. Hij/zij vraagt ook naar uw leefgewoonten. 

 

2. Start van de voorbereiding: simulatie

De simulatie is de eerste stap in uw behandeling. De voorbereiding gebeurt met een “simulator”. Dit toestel helpt ons zeer precies de bestraling op het te behandelen lichaamsgebied voor te bereiden en nauwgezet af te lijnen. Deze aflijning wordt op uw lichaam getekend met een speciale verf (fuchsine) of met kleine tatoeagepuntjes. Soms worden er extra hulpmiddelen, bijvoorbeeld een masker, gebruikt.

 

3. Voorbereiding achter de schermen

Computers analyseren alle gegevens die verzameld zijn tijdens de simulatie. De radiotherapeut-oncoloog en de stralingsfysicus bepalen samen uw behandeling, de verdeling van de stralingsdosissen, de grootte van de bestralingsvelden, hun aantal en hun ruimtelijke oriëntatie. Ze berekenen via de computer de behandeling aangepast aan uw persoonlijke situatie.

 

4. Radiotherapie

De behandeling met radiotherapie wordt al meer dan 100 jaar toegepast.  De effecten hiervan zijn bekend.  De stralen bereiken de tumor en vernietigen de zieke cellen.

Gezonde cellen worden hierbij ook geraakt, maar hun weerstand en herstellingsvermogen is groter.

Radiotherapie is een doeltreffende behandeling van kanker: meer dan de helft van de kankerpatiënten ondervindt er op een bepaald ogenblik nut van.  In een aantal gevallen wordt radiotherapie gecombineerd met een andere behandeling.

Bij radiotherapie gebruiken we verschillende soorten stralen om kwaad­aardige cellen te doden of ervoor te zorgen dat deze cellen zich niet meer kunnen vermenigvuldigen.
De afdeling radiotherapie beschikt over 7 bestralingstoestellen, verdeeld over Sint-Augustinus, AZ Nikolaas en AZ Klina. 

Meer informatie vindt u op de website www.iridiumkankernetwerk.be.

 

Auteur: dr. Didier Verhoeven

Update: 13 04 17