Wat is Corona nu eigenlijk?

Kamiel & Lina vertellen je wat meer over Corona

Corona is een virus. Een virus is een heel, heel klein beestje, zelfs kleiner dan een zandkorrel en dus kun je dit niet zien. Corona leeft in onze neus en in onze mond. Als je corona hebt, kun je je ziek voelen. Het kan ook zijn dat je moet hoesten en niezen, dat je moe bent en koorts maakt. Sommige mensen kunnen ook moeilijk ademen. Maar niet iedereen wordt er heel ziek van. Je kunt corona hebben en er zelfs helemaal niets van voelen.

Hoe krijg je corona?

Als iemand niest of hoest in je gezicht kun je corona krijgen. Of als iemand met corona je een hand, knuffel of kusje geeft. Je kunt ook corona krijgen als je spullen aanraakt waar corona op zit en dan je gezicht aanraakt. Dit willen we natuurlijk niet!

Volgende tips kunnen je helpen om jezelf en je familie te beschermen tegen corona:

  • Was je handen vaak met water en zeep.
  • Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik een papieren zakdoekje en gooi die meteen weg in de vuilbak.
  • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan.
  • Kom niet te dichtbij andere mensen (uitgezonderd je mama/papa/broertjes of zusjes). Hou 2 grote stappen afstand!

 

Waarom zie je zo veel mensen een mondmasker dragen?

Als we praten, hoesten of niezen vlieger er kleine druppeltjes speeksel rond. Het mondmasker houdt de druppeltjes tegen en zo is er minder kans dat andere mensen ziek worden. Iedereen die ouder is dan 12 jaar draagt een mondmasker.

Moet je bang zijn voor corona?

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn, maar je moet zeker niet bang zijn. Praat erover met je mama of papa, verpleegster of dokter en vertel hen wat je juist bang maakt, dan kunnen zij je helpen. Ons lichaam is meestal sterk genoeg om van corona te genezen. En als we wat meer hulp nodig hebben, zijn er veel dokters die voor je klaarstaan!

Slapen in het ziekenhuis tijdens corona

Als je een paar dagen in het ziekenhuis moet blijven omdat je ziek of gevallen bent of er moet een operatie gebeuren, mogen papa of mama altijd bij je blijven of op bezoek komen. Maar omdat we nu dus heel voorzichtig moeten zijn voor corona, mogen er geen andere mensen op bezoek komen. Je blijft best met mama of papa op je kamer en je brengt zelf wat speelgoed en je lievelingsknuffel mee, want we mogen de speelzaal nu even niet gebruiken. In uitzonderlijke gevallen mag er een broer of zus langskomen. Dit moeten we altijd even vragen aan de dokter, want we willen natuurlijk niet dat er te veel mensen in het ziekenhuis zijn. Maar er zijn natuurlijk nog wel andere manieren om even contact te hebben met je oma en opa, je tante of nonkel, je vriendjes of vriendinnetjes. Vraag maar aan je ouders om je te helpen met telefoon of tablet om zo met hen een babbeltje te maken.