Pathologische Anatomie

In het laboratorium voor pathologische anatomie wordt weefsel en celmateriaal onderzocht dat bekomen werd tijdens operaties en andere onderzoeken in het ziekenhuis en in mindere mate tijdens privéconsultaties.

Contact

 • icoon Algemene info

  Doelstelling

  • Door middel van routine HE kleuring, histochemische en immunohistochemische kleuringen, tijdig en correct laboratoriumuitslagen doorgeven aan de andere clinici ter bevordering van diagnosestelling en behandeling.
  • Tijdig doorsturen van materiaal voor bijkomende (niet in het eigen labo voorhanden zijnde) onderzoeken ter bevordering van het behandelingsplan.
  • Zoveel mogelijk deelname aan interdisciplinaire vergaderingen.
  • Weefselmateriaal verlenen in het kader van studieprotocols.
  • Doorsturen van gegevens in het kader van de kankerregistratie.
  • Waken over kwaliteit door deelname aan kwaliteitsonderzoek en investeren in nieuwe en geavanceerde apparatuur, die altijd meer computergestuurd is, waardoor nauwkeurigere opvolging en dataverwerking van de stalen mogelijk is.

  Resultaten worden doorgegeven aan de behandelende arts(en) die deze opneemt in zijn dossier en zo tot een einddiagnose komt. 

   

  Richtlijnen voor het aanvragen van patholoog-anatomische analyses 

  Het voorkomen van fouten in handelingen met het monster die zich afspelen voor de uitvoering van de analyse is een belangrijk streefdoel van het labo. Daarom werd door het labo een gids voor aanvragers opgesteld, welke voorschrijvende artsen moet helpen bij het correct aanvragen van pathologieonderzoek. De gids geeft richtlijnen voor interne en externe aanvragen en geeft ook richtlijnen in detail per soort analyse en per weefseltype. De acceptatiecriteria van monsters en aanvragen worden ook duidelijk weergegeven.

   

  Labo 

  Openingsuren: alle werkdagen van 7.30 - 17.30 u.

  Telefoon  03 650 50 33 

  Fax 03 298 10 53

  Bij dringende gevallen kan altijd een patholoog bereikt worden via de dienst spoedgevallen.