Gescheurde of verrokken gewrichtsband

De functie van de kniebanden of ligamenten bestaat uit het bij elkaar houden van de botstructuren en toch een soepele beweging van het gewricht mogelijk maken met een normale stabiliteit. Er zijn vier belangrijke gewrichtsbanden: de voorste en achterste kruisband en het binnenste en buitenste collateraal ligament.

 

De voorste kruisband in de knie voorkomt het naar voren bewegen van de onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. De achterste kruisband voorkomt het naar achteren bewegen van de onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Als de voorste of de achterste kruisband gescheurd is, kan het onderbeen teveel naar voren of naar achteren bewegen. De knie verliest zijn stabiliteit. Dit is vooral te merken bij plotse draaibewegingen.

 

Bij een geforceerde rotatie van de knie met gefixeerde voet kan er een scheur van de voorste kruisband ontstaan. Dit gaat bijna steeds gepaard met een duidelijke krak, het gevoel dat de knie te ver doordraait en het optreden van ernstige zwelling van de knie binnen het uur. Gezien dit ligament zich in het gewricht bevindt, wordt het omgeven door synoviaal gewrichtsvocht zodat er bij een scheur bijna geen spontane genezingsreactie is bij niet-operatieve behandeling.

 

Om de stabiliteit in de knie te herstellen moet er een nieuwe voorste kruisband worden geplaatst. Hiervoor bestaan verschillende technieken waarbij gebruik kan gemaakt worden van lichaamseigen materiaal (hamstringpezen of patellapees) of vreemd materiaal (donorgreffe of synthetisch ligament). Tijdens de operatie worden restanten van de oude kruisband verwijderd en er wordt nieuwe ruimte gemaakt voor een nieuwe kruisband. De revalidatie duurt negen tot twaalf maanden tot volledig herstel.

 

Als de kruisband alleen verrokken is, zullen de gevolgen minder ernstig zijn en is een paar weken tot maanden rust en revalidatie aangewezen.
De collaterale gewrichtsbanden dragen bij tot de zijdelingse stabilitiet van de knie. Een scheur van de binnenste of mediale gewrichtsband komt vaak voor en kan in de meeste gevallen conservatief behandeld worden. Gezien dit ligament zich buiten het gewricht bevindt, is er een spontane genezingsreactie die in ruim 95% van de letsels een goed en stabiel resultaat geeft bij niet-operatieve behandeling.
 
De ongelukkige triade is een combinatie van drie letsels aan de knie die vaak optreedt bij contactsporten. Het klassieke mechanisme van deze aandoening is een kracht die van lateraal (de zijkant) op de knie inwerkt terwijl de voet gefixeerd in de grond staat. Structuren die aangetast zijn bij een ongelukkige triade zijn de binnenste (of buitenste) meniscus, het mediale collaterale ligament en de voorste kruisband.