Diabetologiein AZ Klina

Voor de behandeling van Diabetes mellitus of Suikerziekte staan we met een multidisciplinair team onder leiding van de arts klaar om u zo goed als mogelijk te begeleiden en te behandelen.
foto_diabetesdag

Diabetes mellitus of Suikerziekte

Een multidisciplinair team (arts-diabetoloog, verpleegkundige-educator, diëtiste-educator, podologe, sociaal assistente, psychologe), onder leiding van de arts, staat ter beschikking als je suikerziekte hebt (diabetes mellitus) of een verhoogde bloedsuikerspiegel:

  • Voor de medische problematiek kan de patiënt zich wenden tot de arts.
  • Van de verpleegkundige-educator krijgt hij/zij de nodige raadgevingen, onder meer in verband met glycemiezelfcontrole, insuline-injecties enzovoort.
  • De diëtiste verstrekt advies over een gezonde, actieve levensstijl en geeft specifieke voedingsadviezen met betrekking tot de diabetes.
  • Op indicatie kan de patiënt ook advies inwinnen bij de podologe, sociaal assistente en/of psychologe. 

Ons lichaam verbruikt energie die we halen uit voeding. De voornaamste energiebronnen zijn suikers (koolhydraten); vetten (lipiden) en eiwitten (proteïnen)
Suiker breekt af tot glucose, dat in de lichaamscellen wordt opgenomen met behulp van het hormoon insuline.

Is er in het lichaam te weinig of geen insuline spreken we van type 1 diabetes mellitus.

Zijn de lichaamscellen ongevoelig geworden voor de eigen insulineaanmaak, spreken we over type 2 diabetes mellitus. De glucose wordt dan niet meer opgenomen en stapelt zich op in de bloedbaan.
Dit geeft aanleiding tot een verhoogde suikerspiegel in het bloed (hyperglycemie) wat dorst, overmatig plassen, vermoeidheid en soms ook onverklaarbare vermagering in de hand werkt.

Meest voorkomende vormen van diabetes

De meest voorkomen vormen van diabetes zijn:

  • Type 1 diabetes mellitus: absoluut insulinetekort
  • Type 2 diabetes mellitus: verminderd gevoeligheid voor de werking van je eigen insuline – insulineresistentie, vaak ook in combinatie met verminderde aanmaak van insuline
  • Zwangerschapsdiabetes= hormonaal uitgelokte, meestal tijdelijke, stoornis in de suikerverwerking. Deze verdwijnt meestal na de bevalling. Opvolging van deze groep diabetespatiënten is ook heel belangrijke aangezien zij een hoger risico hebben op ontwikkeling van type 2 diabetes mellitus
  • Secundaire diabetesproblematiek door pancreasheelkunde
  • Andere, meer zeldzamere genetische vormen.

Afhankelijk van het type diabetes mellitus en behandelingsopties, komt u in aanmerking voor 1 van de zorgsystemen in de Vlaamse diabeteszorg. Patiënten met type 2 diabetes die voor het zorgtraject diabetes in aanmerking komen, worden hierover ingelicht. Dit zorgtraject kan dan, altijd in samenspraak met de behandelende huisarts, worden aangeboden.

Begeleiding op maat

Door de revalidatieovereenkomst die het AZ Klina afsloot met het Riziv (diabetesconventie) kunnen diabetespatiënten die hiervoor in aanmerking komen educatie en testmateriaal bekomen via de diabetes polikliniek. 
Het ziekenhuis biedt tevens de mogelijkheid tot een behandeling met een insulinepomp aan patiënten met type 1 diabetes mellitus die hiervoor in aanmerking komen.
 
Het is onze betrachting om elke persoon met diabetes een individuele begeleiding op maat te bieden, waarbij hij/zij zo veel mogelijk zijn/haar autonomie bewaart. We streven ernaar om samen met de persoon met diabetes te zoeken naar en behouden van een evenwicht tussen enerzijds een kwalitatief familiaal en professioneel leven en anderzijds het voorkomen of afremmen van de mogelijke verwikkelingen van deze chronische aandoening.  
De opvolging van de diabetespatiënten gebeurt ook enkel na verwijzing en altijd in samenwerking met de behandelende huisarts. Onderzoeken om verwikkelingen van de diabetes op te sporen worden jaarlijks met u en de huisarts afgesproken.