Voeding tijdens de zwangerschap

Gevarieerde voeding

Gezonde en gevarieerde voeding is belangrijk voor zwangere vrouwen.

  • Drank: drink minstens 1,5 liter (bij voorkeur water) en maximum twee tot drie cafeïnehoudende dranken per dag (koffie, energiedranken, ... ). Vermijd alcohol.
  • Graanproducten: kies voor bruin brood, volkoren ontbijtgranen, volkorenpasta en volkorenrijst, aardappelen.
  • Fruit: twee tot drie stuks per dag met voldoende variatie.
  • Groenten: 200 gram warme groenten per dag, aangevuld met rauwkost.
  • Melkproducten en met calcium verrijkte sojaproducten: vier porties per dag, bij voorkeur halfvol (melk, yoghurt, pudding), in combinatie met een tot twee sneetjes kaas.
  • Vlees (of vleesvervangers): +/- 100 gram per dag, bij voorkeur magere soorten.
  • Ter afwisseling gebruikt u best wekelijks zowel magere als vette vis.
  • Smeer- en bereidingsvet: spring zuinig om met boter, margarine en olie.
  • Af en toe een koekje, gebak, een snoepje of chocolade kan zeker, maar is niet noodzakelijk. Gebruik niet te veel suiker en zoetigheden.
  • Zoetstoffen (tafelzoetstof, light of suikervrije frisdranken) zijn veilig en kunnen suiker vervangen, maar zijn ook best te beperken.

Voedselhygiëne

Met een goede voedselhygiëne tijdens de zwangerschap kunt u (voedsel)infecties voorkomen. Was uw handen voor u gaat eten of koken en let op met vlees, vis, eieren en rauwkost. Hou rekening met de volgende adviezen:

Salmonella

  • Eet best geen rauwe eieren of onvoldoende gekookte schaal- en schelpdieren.

Toxoplamose

  • Eet geen rauw vlees (bv. filet américain).
  • Vermijd rauwe eieren (bijvoorbeeld in tiramisu, chocomousse, zelfgemaakte mayonaise).
  • Goed gekookt, doorbakken vlees en charcuterie zijn geen probleem.
  • Was groenten, fruit en verse kruiden grondig.
  • Voeding invriezen op -18°C voor minstens 24 uur kan.
  • Contact met katten mag, maar was goed uw handen, zeker voor u voedsel aanraakt. Maak de kattenbak niet zelf schoon of draag handschoenen.
  • Draag handschoenen als u in de tuin werkt.

Listeriose

  • Eet geen gerookte vis (zalm, makreel).
  • Vermijd rauwe vis (sushi, oesters) en rauw of niet doorbakken vlees.
  • Mijd rauwe melk en kaas op basis van rauwe melk (controleer de verpakking).
  • Vermijd schimmelkazen, huisgemaakte paté en niet gepasteuriseerde melk.
  • Was rauwkost grondig.

Cytomegalievirus (CMV)

  • Screening wordt niet meer gedaan, maar preventie is zeer belangrijk.
  • Was uw handen na contact met urine, speeksel of loopneus van andere kinderen.
  • Eet met uw eigen bestek en drink uit uw eigen glas.
  • Deze richtlijnen gelden ook voor uw partner.