Lage rugpijn

Wat te doen met rugpijn?

 

1. U heeft voor de eerste keer in uw leven lage rugpijn die langer duurt dan verwacht zonder (voor u) duidelijk aanwijsbare oorzaak?

De kans is dan groot dat dit spontaan zal overgaan. Toch is  het beter uw huisarts te contacteren. Hij zal ernstige oorzaken uitsluiten door vragen te stellen en door klinisch onderzoek.

Hij stelt mogelijks medicatie en/of fysiotherapie voor.

 

2. U heeft al meerdere keren in uw leven regelmatig rugklachten of de rugpijn blijft langer duren dan een paar weken.

De huisarts heeft ondertussen een ernstige ziekte uitgesloten. (een discus hernia hoeft niet altijd een ernstige ziekte te zijn !). Eventueel werkt hij hiervoor samen met verschillende collega’s (fysiotherapeut, neurochirurg en radioloog).

 

De kans blijft groot dat geleidelijk aan, over enkele maanden, de pijnklachten spontaan zullen verdwijnen zonder specifieke behandeling, ook al is er door verschillende testen misschien ‘ernstige slijtage’ gevonden!

Veel hangt af van patiënt tot patiënt.

Uw huisarts kent u het beste. Hij bespreekt eventueel met u:

  • Dieet
  • Nood aan revalidatie en oefeningen
  • Gezonde levenshygiëne (en zeker rookstop)
  • Aanpassing van werkomstandigheden
  • Rughygiëne
  • Ook de rugschool kan een deel van de oplossing bieden. Onder het motto  “voorkomen is beter dan genezen Aangepaste houdingen, tiltechnieken, inschakelen van hulpmiddelen, … kunnen belangrijk zijn om de rug niet nodeloos te belasten en zo letsels te voorkomen en/of het herstel te bevorderen. 

Heeft u angst om te bewegen of voelt u zich meer moedeloos en moe, dan kan ook een psychologische behandeling overwogen worden.

Voeg hierbij de invloed van stress en emotionele factoren. Dit kan maken dat bij eerder beperkte letsels toch een belangrijke pijncomponent kan worden ervaren.

Verder is ook de erfelijke factor mee in beschouwing te nemen: de uitspraak  “ik heb een zwakke rug maar mijn moeder had dat ook “ is op deze factor terug te brengen. Je kan er wel preventief mee verder aan werken...

 

3. U heeft al meer dan 3-6 maanden lage rugpijn, zonder veel beenpijnklachten, waarbij de onderzoeken geen ernstige ziektes aan het licht gebracht hebben. Maar u kunt het niet meer aan op deze manier, ondanks pijnstilling/fysiotherapie. Wat kan er nog gedaan worden? 

Weet dat de kans nog bestaat dat de klachten toch nog zullen minderen,. Weet ook dat niet één medicament, niet één oefening, niet één spuit (of meerdere), niet één operatie of psychologische behandeling alleen u zal helpen op langere termijn. Vermoedelijk is een combinatie van deze behandelingen het beste voor u.

  • Bedrust is zelden de beste oplossing voor langdurige pijn.
  • Oefening zijn niet helemaal of uitsluitend gericht om de pijn weg te nemen. Oefeningen kunnen de rug stabiliseren en helpen om uw activiteiten terug te starten.

 

Maak daarom een afspraak bij uw huisarts die een verdere doorverwijzing naar verschillende specialismen met u zal bespreken.