Extracorporeal Shock Wave Therapy (ESWT)

ESWT

Veel mensen hebben last van een tenniselleboog, hielspoor of schouderverkalking.  Vaak proberen zij diverse behandelmethoden maar houden de klachten aan.  Een succesvolle methode om de pijn te behandelen is High Energy Extracorporeal Shock Wave Therapy (ESWT). De methode is vergelijkbaar met de werking van een niersteenvergruizer.  Door middel van schokgolven wordt de pijnlijke plek behandeld.

 

Het ontstaan van ESWT  

Rond 1980 begonnen urologen nierstenen te verwijderen zonder daarvoor te opereren.  In plaats van het scherpe mes, gebruikten zij hierbij voor het eerst schokgolven.  Deze methode is de zogenaamde “Extracorporeal Shock Wave Lithotripsie” ESWL.

In navolging van de ontwikkeling van deze niersteenvergruizers, werd ESWT steeds vaker gebruikt voor indicaties binnen de fysische geneeskunde en de orthopedie bij chronische ontstekingen van pezen zoals tennisarm, maar ook schouderproblemen met kalk en het zogenaamde hielspoor. 

 

ESWT toestel: Dornier AR2 

De EMSE-sonde van de Dornier AR2 zorgt voor een elektromagnetische schokgolfbron met een hoge energie in de therapeutische focus en een zeer lage herbehandelingsratio.

De grote voordelen van deze elektromagnetische schokgolfbron zijn de constante kwaliteit van de geproduceerde schokgolven.  Een elektromagnetische schokgolfbron kan tot één miljoen schokgolven van constante kwaliteit opwekken die nauwkeurig kan gericht worden op het letsel. De penetratie diepte van de golven gaat tot 60 mm. Het toestel wordt geproduceerd door de firma Dornier die een innovatieve rol speelt bij de ontwikkeling van niersteenverbrijzelaar.
 

Indicaties voor behandeling 

 • Epicondylis radialis/ulnaris (tenniselleboog, golfelleboog)
 • Achillespeesontsteking
 • Trochanteritis (slijmbeursontsteking thv. de heup)
 • Chronische (calcifiërende ) schouderpeesontsteking
 • Fasciitis plantaris (hielspoor)
 • Patellar tip syndrom (jumpersknie)
 • Proximaal iliotibiaal frictiesyndroom

 

Wat zijn de effecten ?

Schokgolven zetten aan tot bevordering van de doorbloeding van de insertie van de pees op het bot.  Kalkneerslag wordt vergruisd, onmiddellijk of de weken volgend op de therapie.  Verbeterde doorbloeding 4 à 6 weken na de behandeling.

 

Wat houdt een ESWT-behandeling in ?

ESWT is een realistisch alternatief voor chirurgie door zijn niet invasieve, snelle en eenvoudige toepassing. Het betreft hier een ambulante behandeling die op afspraak gebeurt op onze dienst (03/650.50.32).   Met echografie-onderzoek wordt het peesletsel nauwkeurig gelokaliseerd. Vervolgens wordt de patiënt zo geplaatst dat het letsel zich bevindt in het brandpunt van de schokgolven.  Om een peesverkalking te verbrijzelen zijn gemiddeld 2.000 à 3.000 schokgolven nodig. De effectieve behandeling duurt ongeveer 10 à 15 minuten.  

Er is geen naverzorging nodig.  Een tweede en eventueel derde ESWT-behandeling volgt met een interval van 14 dagen.  De geneesheer zal u opvolgen en evalueren of een herhalingsbehandeling aangewezen is. De dagen na de behandeling dient u het rustig aan te doen waarbij overbelasting van het lidmaat dient vermeden te worden.  Na enkele dagen mag u alle activiteiten hervatten.

 

Resultaten

In de regel hebben 2 op 3 patiënten een goed resultaat. Definitieve resultaten zijn te beoordelen na 4 maanden.

 

Kostprijs:

€ 95,83 per behandelingssessie, aangerekend via de ziekenhuisfactuur. Deze kosten zijn niet terugbetaald door de mutualiteit. De patiënt ondertekent toestemmingsformulier voor de aanrekening van deze kosten.

Het betreft hier voornamelijk kosten voor het gebruik van de EMSE-sonde die een beperkte levensduur heeft.

 

Eventuele nevenwerkingen: (zeldzaam)

 • Locaal zwelling.
  • Petechiae: kleine, stipvormige bloedingen – ontstaan ten gevolge van een oppervlakkige bloeduitstorting.
  • Ecchymose : idem als petechiae, maar groter en onregelmatig van vorm (blauwe plek).

Deze gevolgen zijn niet echt hinderlijk.  Ze verdwijnen dan ook in een paar dagen volgend op de therapie.  

 

Contra-indicaties (te bespreken met uw behandelend arts):

 • Zwangerschap, stollingsstoornissen van het bloed of gebruik van anti stollingsmiddelen
 • Epilepsie
 • Actieve reumatoïde artritis
 • Pacemaker
 • Bottumoren, osteomyelitis, groeikraakbeenschijven

Ambulante behandeling die op afspraak gebeurt op de dienst Fysische Geneeskunde en Revalidatie van het AZ Klina (03 650 50 32). Voor meer informatie kunt u altijd terecht bij uw arts.