Over de dienst Cardiologie

Hartziekten zijn in de westerse wereld nog altijd de belangrijkste doodsoorzaak onder de volwassen bevolking. In AZ Klina staat een team cardiologen ter beschikking voor het opvangen van het gezondheidsprobleem nummer één.

Op de raadpleging worden jaarlijks ongeveer 8.000 patiënten onderzocht. De patiënt kan een afspraak maken voor alle algemene cardiologische problemen, kransslagaderproblemen, klepaandoeningen, ritmestoornissen, pacemaker follow-up en hoge bloeddruk. Er zijn verschillende technische middelen ter beschikking voor niet invasief onderzoek van het hart met elektrocardiogram zowel in rust als bij inspanning of continue registratie gedurende 24 uur. Bij een echocardiografie met ultrasone geluidssignalen kan op een niet ingrijpende manier een beeld gemaakt wordt van de inwendige structuren van het hart.

Patiënten met acute hartproblemen zoals hartinfarct, ernstige ritmestoornissen, hartfalen, enz. worden opgenomen op de dienst Intensieve Zorgen waar de hartfunctie 24 op 24 uur met monitoring van hartritme, bloeddruk e.a. wordt gevolgd. Opgenomen patiënten met minder acute, minder levensbedreigende aandoeningen, of die verdere zorg en revalidatie behoeven in de herstelfase na enkele dagen hartbewaking, verblijven op de observatieafdeling. Ook hier is er een continue monitoring van het hartritme. Er is een nauwe samenwerking met de afdeling 'cardiale revalidatie' van de dienst Fysische Geneeskunde en Revalidatie.

Een belangrijke activiteit van de dienst is tevens pacemakerimplantaties. Patiënten kunnen terecht voor Pacemaker, ICD en CRT follow up ...

In de toekomst wordt geopteerd voor uitbreiding binnen AZ Klina naar nog meer nieuwe en invasieve technologieën voor evaluatie van kransslagaderlijden, kleplijden en ritmestoornissen.

Momenteel worden deze behandelingen door ons team van cardiologen uitgevoerd in het UZA in Edegem.