ProstaatAandoeningen en behandelingen

Op welke medische dienst(en) kan u terecht?

Goedaardige vergroting van de prostaat

Bij het ouder worden zal de prostaat in meer of mindere mate vergroten. Dit heeft plasklachten tot gevolg: slechtere straal, nadruppelen, moeilijker starten om te plassen, onvoldoende leegplassen. Alsook klachten die wijzen op blaasprikkeling: 's nachts opstaan om te plassen, vaker en dringender gaan plassen.

Het ontstaan van prostaatvergroting wordt bepaald door leeftijd, erfelijke aanleg en dieet. De aanpak van dit probleem is aanvankelijk met medicatie, bij te uitgesproken klachten kan een ingreep nodig zijn.

Afhankelijk van de grootte van de prostaat en de patiënt kan gekozen worden voor verschillende technieken:

  • TURP: verwijdering van prostaatweefsel via een kijkoperatie doorheen de plasbuis.
  • TUVP: vaporisatie van overtollig prostaatweefsel via een kijkoperatie doorheen de plasbuis.
  • HoLEP of Laserenucleatie van de prostaat: via een kijkoperatie doorheen de plasbuis wordt met de laser het kliergedeelte van de prostaat weggenomen. Nadien wordt de klier vermorzeld en worden de prostaatsnippers verwijderd.
  • Adenomectomie van de prostaat: bij een zeer grote prostaat kan gekozen worden voor een klassieke ingreep waarbij de prostaat wordt geopend, het kliergedeelte geënucleëerd en verwijderd, waarna het prostaatkapsel terug wordt gesloten. Aangezien dit geen kijkoperatie is, is de opname doorgaans enkele dagen langer.

Prostaatkanker

Prostaatkanker is na huidkanker de tweede meest voorkomende kanker bij de man. Na longkanker is het ook de tweede belangrijkste oorzaak van kankersterfte bij de man. Anderzijds is prostaatkanker vaak ook minder agressief en gevaarlijk.

  • Bij prostaatkanker kan uw arts u voorstellen om een radicale prostatectomie uit te voeren.
  • Na een prostaatoperatie kan er tijdelijk urineverlies optreden. Indien dit urineverlies blijvend blijkt kan een Male Sling een oplossing bieden.