NazorgtrajectObesitas en lifestyle centrum

Diëtiste

Voeding maakt een belangrijk deel uit van uw nazorgtraject.

Hou vaste voeding en drinken gescheiden

Tot 10 à 20 minuten voor de maaltijd mag je drinken. Na het eten moet je zo'n 30 tot 60 minuten wachten om te drinken. Te snel drinken na de maaltijd gaat na 1 à 2 jaar de uitgang van je nieuwe kleine maag te veel openrekken en is de belangrijkste veroorzaker van nieuwe gewichtstoename na een geslaagde gastric bypass. Daarnaast zorgt te snel drinken na de maaltijd voor het te snel gedeeltelijk of volledig doorspoelen van het eten en kan je krampen of dumping krijgen. Je spoelt ook de kleine maag leeg, waardoor je sneller terug honger krijgt. Je maakt dan te weinig gebruik van het volle maag gevoel. 

Eet 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes

Als je meer eet, wordt je in plaats van een regelmatig eter een soort grazer die de ganse dag door kleine beetjes eet. Hierdoor heb je op het einde van de dag je lichaam te veel aangeboden.
Het gebruik van tussenmaaltijden is noodzakelijk om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Als je minder eet en een maaltijd overslaat, zal je nooit de voedingsstoffen binnen krijgen die je lichaam nodig heeft. Bovendien zal je bij de volgende maaltijd grotere honger hebben, waardoor je je makkelijker overeet.

 

Door het gebruik van tussendoortjes vermijd je een te groot hongergevoel bij de hoofdmaaltijd, waardoor je de porties klein kan houden. Dit helpt om dumpingklachten te vermijden. Daarnaast zijn dit ideale gelegenheden om bijkomende vitaminen (vb. stuk fruit) en/of proteïnen (vb. Skyr, platte kaas, yoghurt,…) te eten.

 

Neem minstens 5 maal per dag eiwitten in

Dankzij eiwitten blijven je spieren op niveau en gaat het gewichtsverlies voornamelijk ten koste van het vet. Eet je te weinig eiwitten, dan zakt je verbrandingsniveau en ga je in rust minder energie verbruiken en in gewicht minder afvallen. 

Bovendien zijn eiwitten ook belangrijk voor wondheling en weefselherstel. Daarnaast zijn ze ook onmisbaar voor onze huid, haar en nagels.

Zorg voor 3 gezonde tussendoortjes

Zo vermijdt u een te groot hongergevoel bij de hoofdmaaltijd, waardoor u de porties klein kan houden. Dit helpt om dumpingklachten te vermijden. Daarnaast zijn dit ideale gelegenheden om bijkomende vitaminen (stuk fruit) en-of proteïnen (vb proteïnereep) te eten.

Psychologie

Hoewel niet elke patiënt er het nut van inziet, kan psychologische opvolging echt een grote meerwaarde bieden. Zo kunnen we op tijd vaststellen of de patiënt op de juiste manier om kan gaan met de eventuele postoperatieve ongemakken. Er kan op tijd nagegaan worden of de patiënt in staat is om het gevraagde levenspatroon aan te houden.  Eventuele verslavingsproblematieken kunnen tijdig herkend en aangepakt worden. Het kan zijn dat in het voorzorgtraject of tijdens het multidisciplinair overleg werd beslist om in een intensief psychologisch nazorgtraject aan te bieden. Anderzijds kan het ook zijn dat u zelf aangeeft nood te hebben aan psychologische begeleiding.

Kiné/sportcoach

Regelmatige fysieke activiteit is een must. 3u per week intensief sporten is een minimum. Dit verspreid over minstens 3 dagen. Sporten dient niet alleen om een goede algemene fysieke conditie te behouden. Maar ook om voldoende spiermassa te behouden, om het bekomen gewichtsverlies te behouden en om vermoeidheid tegen te gaan.

Chirurgische opvolging

Een opvolgingstraject van minstens 3 jaar is verplicht. Dit vraagt een inspanning van ons team, maar ook van de patiënt. Jammer genoeg zien we dat veel patiënten dit opvolgingstraject niet volhouden. Dit is jammer, want we weten dat de patiënten die goed opgevolgd worden, beter in staat zijn om hun nieuwe levensstijl vol te houden. Het is dus in je eigen belang om dit opvolgingstraject rigoureus te volgen. We controleren tijdens deze opvolging uiteraard je gewichtsevolutie. We vragen je levensstijlveranderingen na. Tevens controleren we op eventuele fysieke ongemakken en kijken we je vitaminestatus na. De controles vinden plaats op 6 weken, 3 maanden, 6 maanden, 1 jaar, 18 maanden, 2 jaar, en drie 3 jaar na de ingreep (wettelijk verplicht). Indien gewenst of noodzakelijk geacht kan nadien een verdere jaarlijkse opvolging plaatsvinden.

Voor- en nazorg door de huisarts

Als centrale figuur en vertrouwenspersoon willen wij uw huisarts graag nauw bij uw bariatrisch traject betrekken. Zowel in de voorbereiding op bariatrische heelkunde (Waarbij uw huisarts een verwijsbrief maakt met uw voorgeschiedenis, huidige therapie etc., huidige gezondheidstoestand etc.) Als bij de nazorg. Hij/zij zal na elke raadpleging via briefwisseling geïnformeerd worden over de stand van zaken. Tevens zullen we reeds van bij het begin aan uw huisarts vragen om de noodzakelijke bloednames te doen. Zo zijn wij er zeker van dat u uw huisarts regelmatig bezoekt en zo blijft uw huisarts nauw betrokken bij onze werking en kan hij tijdig eventuele problemen opvangen en deze behandelen of naar ons doorverwijzen.