Ziekte van ParkinsonNeurologie in AZ Klina

In Vlaanderen leven 20 000 mensen met een ziekte van Parkinson. Man, vrouw, jong, oud. Parkinson discrimineert niet. Wel verloopt de ziekte bij iedereen anders.  

De ziekte van Parkinson is een aandoening waarbij bepaalde zenuwcellen in de hersenen langzaam verdwijnen. Dit veroorzaakt een tekort aan dopamine. De oorzaak van dit celverlies is nog onbekend. Bij ongeveer 5% van de patiënten is er een genetische oorzaak. De ziekte van Parkinson komt voornamelijk voor op oudere leeftijd maar bij 1 op de 10 gevallen komt dit voor bij personen jonger dan 40 jaar.

De voornaamste symptomen zijn:

  • beven in rust, in het begin aan 1 zijde en nadien ter hoogte van beide armen of benen;
  • traagheid in handelen;
  • stramheid waardoor moeite om bewegingen op te starten;
  • evenwichtsproblemen.

De diagnose wordt gesteld op basis van een klinisch onderzoek enerzijds en bijkomende beeldvormende onderzoeken als een MRI en DAT scan hersenen anderzijds.

De ziekte van Parkinson is een ongeneeslijke aandoening, doch door middel van medicatie kunnen de symptomen onderdrukt worden. Na de diagnose kiest uw arts samen met u wat de beste behandeling is voor uw symptomen. Veel patiënten nemen enkel medicatie. Bij andere patiënten kan meer invasieve behandeling noodzakelijk zijn zoals een  neurostimulator of een pompje voor continue toediening van medicatie. Tevens is behandeling met kinesitherapie wenselijk.

Nuttige links