Algemene neurologiein AZ Klina

Het zenuwstelsel bestuurt al de onderdelen van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat we kunnen bewegen, denken, onthouden, praten, zien, voelen, ruiken, horen en proeven. Het speelt daarnaast ook een rol bij het ademen, het kloppen van het hart, de spijsvertering en het plassen. Het zenuwstelsel is dan ook een zeer complex systeem. Iedereen heeft ongeveer 150.000 km aan zenuwen in het lichaam. Dat is bijna vier keer rond de aarde. De snelste zenuwsignalen leggen meer dan 200 meter per seconde af. Dat is 720 km per uur! De route van de grote teen tot aan de hersenen duurt voor een zenuwprikkel minder dan 1/100ste seconde.

Het specialisme neurologie bestudeert aandoeningen van het zenuwstelsel, hetgeen de hersenen, het ruggenmerg, de zenuwen en de spieren omvat.

Het aantal ziektebeelden binnen de neurologie is zeer divers. Sommige aandoeningen vragen een snelle diagnose en behandeling via een opname. Denk hierbij bijvoorbeeld aan herseninfarcten, hersenbloedingen, hersen(vlies)ontstekingen, epilepsie aanvallen of acute aandoeningen van het ruggenmerg. Andere ziektebeelden zullen daarentegen vastgesteld en opgevolgd worden via de consultatie. Enkele voorbeelden hiervan zijn multiple sclerose, hoofdpijn, de ziekte van alzheimer, de ziekte van Parkinson, maar ook zenuw- en spierziekten.

Het laatste decennium werd veel vooruitgang geboekt wat betreft de diagnose en de behandeling van neurologische aandoeningen. Als dienst neurologie streven we er naar om op de hoogte te blijven van deze nieuwe ontwikkelingen. Wij nemen daarnaast ook deel aan klinische studies waarbij de efficiëntie en veiligheid van een nieuwe behandeling wordt onderzocht.

Helaas dient de neuroloog bij sommige ziektebeelden op basis van de Belgische wetgeving een tijdelijk of definitief rijverbod uit te schrijven. Bij chronische neurologische aandoeningen kan daarnaast twijfel ontstaan over de rijgeschiktheid van de patiënt en dient een evaluatie te gebeuren via het CARA.