Nucleair hartonderzoek

Op welke medische dienst(en) kan u terecht?

Nucleair onderzoek

Bij dit nucleair onderzoek wordt de bloedvoorziening van de hartspier (linkerkamer) tijdens rust en na belasting (ofwel door een fysieke inspanning zoals een fietsproef, ofwel door toediening van een medicijn via een ader) in beeld gebracht. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een licht radioactief product.

Door de opnames in rust en bij belasting met elkaar te vergelijken, kan de cardioloog zien of uw hart tijdens belasting een zuurstofgebrek vertoont. In functie van de resultaten van dit onderzoek zal uw cardioloog beslissen of er al dan niet verder onderzoek, zoals bijvoorbeeld een coronarografie, is aangewezen.

Het toedienen van de vloeistof en de belastingsproef gebeurt op de afdeling cardiologie van AZ Klina. De scan nadien gebeurt op de afdeling nucleaire geneeskunde.

Soms zal uw cardioloog ook een nucleair onderzoek plannen om de pompfunctie van uw hart te meten (ejectiefractie). Hierbij wordt er een licht radioactief product ingespoten via de arm waarna een scan wordt gemaakt op de dienst nucleaire geneeskunde.

Myocardscintigrafie met persantine

Tijdens dit onderzoek wordt de doorbloeding van het hart vergeleken bij rust en na toediening van medicatie.

Myocardscintigrafie met fietstest

Tijdens dit onderzoek wordt de doorbloeding van het hart vergeleken bij rust en na inspanning.

Myocardscintigrafie met dobutamine

Tijdens dit onderzoek wordt de doorbloeding van het hart vergeleken bij rust en na toediening van medicatie.