Kunstsfincterbij urinaire incontinentie

Op welke medische dienst(en) kan u terecht?

Waarom een urinaire sfincter plaatsen?

Een artificiële urinaire sfincter wordt voorgesteld als er sprake is van een ernstige vorm van stressincontinentie. Deze behandeling kan het urineverlies in de meeste gevallen beperken zodat de patiënt slechts 0 tot 1 inlegverbandje per 24 uur nodig heeft.

Ernstige incontinentie is een aandoening die de levenskwaliteit ernstig vermindert. Een heelkundige ingreep onder de vorm van een artificiële urinaire sfincter is momenteel het enige doeltreffende middel om dergelijk urineverlies op te lossen. Er bestaan vandaag geen geneesmiddelen waarvan de doeltreffendheid tegen ernstige
stressincontinentie is bewezen. Andere operaties als behandeling van stressincontinentie (vaak “ophanging” of “bandje” of “sling” operaties genoemd) zijn niet doeltreffend bij ernstige vormen van stressincontinentie. Andere manieren om met ernstige urine-incontinentie om te gaan, bestaan uit verschillende opvangsystemen zoals absorberende verbanden of pamperbroekjes. Bij mannen kan in sommige gevallen gebruik worden gemaakt van condoomkatheters of een penisklem.