Week van de Valpreventie

Eén op drie 65-plussers valt minstens één keer per jaar. Met soms grote gevolgen. Actief blijven is  één van de beste dingen die je kan doen om de kans op vallen te verkleinen. Het thema van de 7e Week van de valpreventie is dan ook: “Blijf in beweging, doe het veilig!”.

Ook op de afdeling geriatrie van AZ Klina wordt er deze week extra bewogen. Tijdens de Week van de Valpreventie staan een zitdans op het programma, een uitdagend valparcours én een muzikale  fit-o-meter. Het ziekenhuis wil ouderen zo aanmoedigen om actief te blijven, op een veilige manier.

Linda Mertens is een van de ergotherapeuten die de patiënten vandaag in beweging zet. “We werken hier op de afdeling geriatrie altijd rond valpreventie, maar tijdens deze week willen we het belang ervan toch nog extra in de verf zetten”, legt ze uit. “We hebben o.a. een muzikale fit-o-meter uitgewerkt. Bejaarden blijven te vaak stil in hun zetel zitten. We nodigen ze nu op een originele manier uit om toch, veilig te bewegen."

De patiënten van AZ Klina hebben de fit-o-meter alvast enthousiast onthaald. Linda Mertens: “Er wordt heel wat afgelachen en de mensen vragen ook waarom ze bepaalde oefeningen moeten doen. En dat is net onze bedoeling!”