Verdere uitbreiding norovirus vermeden door goede voorzorgsmaatregelen

Preventiemaatregelen op vlak van hygiëne, isolatie en ontsmetting helpen uitbreiding voorkomen 

Het norovirus is onder controle. Dr. Joost Baert, Hoofdgeneesheer AZ Klina: “De drie patiënten zijn ondertussen klachtenvrij en de toestand is onder controle. Alle voorzorgsmaatregelen worden definitief opgeheven van zodra de patiënten 72 uur klachtenvrij zijn. Na het weekend evalueren we of we de maatregelen dus definitief beëindigen.”

AZ Klina had strenge maatregelen getroffen nadat op één verpleegafdeling bij enkele patiënten en medewerkers braken en buikloop werd vastgesteld. Het ging over een frequent voorkomende overdraagbare virale infectie, het norovirus. Een delegatie van het Vast Comité Alarmeren Ziekenhuisdiensten en het team van ziekenhuishygiëne heeft de gebruikelijke procedures en actieplannen continu opgevolgd.  

Extra waakzaam

Dr. Baert: “We vragen al onze artsen en medewerkers om altijd waakzaam te zijn. Dankzij de inspanningen van iedereen kunnen we snel en adequaat reageren. Daarnaast blijven we het belang van goede handhygiëne benadrukken. Handhygiëne is essentieel in het voorkomen en bestrijden van infecties. En dat is een boodschap voor zowel onze zorgverleners, patiënten én bezoekers.”

Normaal opnamebeleid in het ziekenhuis

Het norovirus in combinatie met de grote drukte in het ziekenhuis (en de ziekenhuizen in de Antwerpse regio) waren een extra uitdaging voor het opnamebeleid. Nu schakelen we terug over op het normale opnamebeleid. Zoals altijd informeerden we ook de woonzorgcentra en de huisartsen in onze regio.