Springvingerof klikkende vinger

Wat is een springvinger?

Een springvinger is een vinger die tijdens het buigen en strekken « klikt ». Deze klik wordt veroorzaakt door een verdikking op de plooipees van de vinger, die daardoor blijft « haperen » onder een bandje in de handpalm.

Symptomen

In het begin kunnen de klachten eerder uit stijve of stramme vingers bestaan met name ‘s ochtends welke dan na een uur soepeler worden. Na enige tijd komt er een verdikking op de plooipees en deze zorgt voor de typische « klik » tijdens het plooien en een opeenvolgende « klik » tijdens het strekken. Vooral ‘s morgens kan de vinger geblokkeerd zijn en kan je hem niet meer strekken. Dit kan met erg veel pijn gepaard gaan.

Diagnose

De diagnose kan uw arts stellen door een goed klinisch onderzoek.

Behandeling

Indien u beperkte last heeft kan in eerste instantie een inspuiting gegeven worden met laag gedoseerde corticoiden om de zwelling van de pees te doen afnemen, waardoor de blokkage verdwijnt. De kans dat hiermee op lange termijn de springvinger zal genezen is slechts een op drie. Om die rede dient er vaak een ingreep gepland te worden.

Ingreep

Tijdens de ingreep wordt de pees vrijgelegd door het bandje over de pees te klieven. Hiervoor wordt een insnede gemaakt in de handpalm aan de basis van de vinger. Meestal zal deze operatie gepland worden onder lokale verdoving.

Na de operatie

Na de operatie wordt een verband aangelegd, dat na ankele dagen bij de huisarts verkleind mag worden. Wel dient de wonde droog te worden gehouden gedurende 10-14 dagen, tot deze genezen is. U mag wel uw vinger onmiddellijk bewegen.

Soms is het strekken van de vinger moeilijk na de ingreep. Dan kan het nodig zijn enkele beurten kinesitherapie te volgen.